· 

Motiveer jezelf

Het beste, duurste trainingsschema ter wereld gaat niet werken als je het niet uitvoert. Je training moet dus bij jou persoonlijk passen. Het is misschien een open deur maar doelen stellen werkt. Zeker als je niet meteen op de sterren schiet en je doel opdeelt in behapbare stukjes. Over het onderwerp motivatie en doelen stellen, zijn hele bibliotheken en het internet vol geschreven. Dit artikel is geen reproductie van al die literatuur. Ik omschrijf twee manieren om jezelf vier maanden lang gemotiveerd te houden en leg uit waarom ze werken.


Stel je doel

Trainen hoef je niet alleen te doen als je op een heftige expeditie gaat. Stel een doel en werk hiernaartoe. Pak bijvoorbeeld wat je komende zomer in de Alpen gaat doen. Of dit nu bergwandelen, alpineren of een multipitch- of C1 cursus is. Als je een doel hebt, weet je waar je alle moeite voor doet en kun je jezelf makkelijker motiveren. Daarbij komt dat je waarschijnlijk veel meer profijt van je activiteit hebt als je fit aan de start staat.

Het toevoegen van subdoelen helpt ook. Stel dat je bijvoorbeeld zegt:

  • Ik wil 7 kilometer non-stop hardlopen 
  • Ik wil 100 kilometer op een dag kunnen fietsen 
  • Ik wil 100kg deadlift halen 
  • Ik wil mijn eerste 6a voorklimmen 

 

Bepaal realistische subdoelen voor jezelf en neem deze op in je training. Zo heb je niet alleen je hoofddoel maar ook andere dingen om naar uit te kijken. Stel dat je vakantie om een of andere reden niet door gaat, dan heb je toch die subdoelen gehaald.


Consistentie is koning

Geen van de trainingen die op deze site staan, zijn op zichzelf heel zwaar of lang. Dat is omdat consistentie belangrijker is dan intensiteit. Regelmatig een training van gemiddelde intensiteit doen is beter dan een paar keer helemaal tot het gaatje gaan. Om die consistentie week in week uit vol te houden moet je gemotiveerd blijven. Hoe blijf je makkelijk gemotiveerd? Door echt zin te hebben in je volgende training. Niet er tegenop te zien.

 

Een hele zware intensieve training waarbij je helemaal kapot gaat, voelt op korte termijn misschien lekker. Het geeft je het gevoel dat je echt iets gedaan hebt. Dat je echt alles gegeven hebt en snakkend naar adem op de grond ligt. Maar hoe makkelijk is het om jezelf opnieuw voor zo’n training te motiveren? Je weet dat het pijn gaat doen. Je weet dat je kapot gaat. Eigenlijk heb je er niet zo veel zin in. Je potje discipline brengt je maar zo ver. Discipline heb je niet nodig als je werkelijk zin hebt in je volgende training. Een training die niet te zwaar is maar wel zijn doel bereikt, zorgt hiervoor (Rogan & Zahabi, 2018).

 

Naast het psychologische aspect is er ook het fysiologische. Als je drie keer per week tot je max gaat, ga je niet echt tot je max. Je lichaam heeft simpelweg niet genoeg tijd om volledig te herstellen. Een bijna uitgeput lichaam blijven belasten, is vragen om problemen (Wilmore, Costill, & Kenney, 2006). Meer hierover lees je in het hoofdstuk over hersteltijden in Uitgebreide Planning.

 

Dit zijn twee methoden die voor mij persoonlijk goed werken. Wil je meer weten en heb je er tijd voor dan raad ik de volgende podcast met Joe Rogan en Firas Zahabi aan (zie bronnen). Hierdoor ben ik deels geïnspireerd het bovenstaande te schrijven.

Bronnen

Rogan, J., & Zahabi, F. (2018, 19 juni). MMA Show #32 with Faris Zahabi. Joe Rogan Experience, 1(32). Geraadpleegd van http://podcasts.joerogan.net/podcasts/jre-mma-show-32-with-firas-zahabi.

 

Wilmore, J. H., Costill, D. L., & Kenney, W. L. (2006b). Inspannings- en sportfysiologie (2e ed.). Maarssen, Nederland: Elsevier Gezondheidszorg.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact:

info@alpienetraining.nl

0031 6 40473407

AlpieneTraining.nl

 

 

Kraaiendijk 3

4794 SG, Heijningen

BTW: NL001773506B73

KvK: 64245489

 

 

Ondersteund door:

Partners met: